Per trobar els orígens de la cuina al vapor hem de viatjar fins a l'Orient. En aquesta part del món, els aliments es cuinen habitualment amb aquesta tècnica culinària. Amb ella, es fan els plats més coneguts de la gastronomia d'aquesta part del món que tant triomfen a Occident.
A la Xina o al Japó, utilitzen la cistella de bambú o la vaporera per cuinar al vapor, però també altres utensilis més populars com el wok. Aquest té una reixeta que es pot utilitzar tant per escórrer els aliments com per cuinar al vapor.
Si seguim amb el nostre recorregut per Orient, veurem que la cuina al vapor és també una tècnica culinària als països àrabs, com ara Turquia o el nord d'Àfrica. Allí preparen el cuscús al vapor, un plat tradicional que també ha arribat a Europa.
Però més enllà de la riquesa gastronòmica de cada país, la veritat és que la cuina al vapor és un mètode de cocció molt saludable. Els aliments perden menys nutrients i, per tant, conserven millor les propietats.
Per això, la cocció al vapor és la tècnica elegida pels esportistes d'alt rendiment. Ells necessiten aprofitar al màxim tots els nutrients dels aliments.
3 delicioses receptes per fer amb la vaporera
Bacallà amb verdures i salsa de tomàquet sec:
Ingredients:
- 400 grams de bacallà
- 15 grams de mongetes verdes
- 15 grams de pastanaga
- 15 grams de pebrot verd
- 2 espàrrecs de marge
- 1 all tendre.
- 500 ml d'aigua.
- 20 grams de tomàquet sec
- Oli d'oliva
- Anís estavellat.
Preparació:
- Preparem la vaporera amb aigua i col·loquem anís estavellat al recipient de les espècies.
- Posem els trossos de bacallà a la primera safata de la vaporera i les verduretes a la segona i tercera safata.
- Seleccionem el programa “peix i verdura” perquè es cuinin al vapor durant vint minuts.
- Mentre es cuina, fem la salsa de pastanaga per acompanyar el plat.
- Liqüem les pastanagues en una liquadora. A continuació, barregem 20 grams de farina i 20 grams de mantega i escalfem al microones durant dos minuts. Amb una bàscula de cuina, podem mesurar fàcilment les quantitats.
- Ja gairebé tenim la nostra saludable salsa de pastanaga, ara només cal afegir a la barreja el suc de pastanaga.
- Anem amb el tomàquet sec! Triturem el tomàquet sec amb oli d'oliva en una picador de cuina. A continuació, traiem el peix i les verdures al vapor.
- I amb aquests senzills passos, tenim a la nostra taula un plat molt saludable i deliciós, que ens ajudarà a mantenir el colesterol a ratlla.
Conill al vapor amb verdures
Ingredients:
- 500 grams de conill trossejat
- 150 grams de mongetes verdes
- 1 porro
- 1 ceba tendra
- 1 pastanaga
- Oli d'oliva
- Sal
Preparació:
- Salpebrem el conill i el coem a vapor a la vaporera. Selecciona el botó de carns i la vaporera automàticament triarà el temps de cocció. A la pantalla apareixerà un compte enrere.
- A les safates superiors, col·loquem les verdures i hortalisses que servirem com a guarnició, això és la pastanaga, les mongetes tendres i el porro tallats a dauets o a tires.
- Mentrestant, fem la salsa romesco. En una safata, col·loquem els tomàquets sencers, els alls i la ceba tendra i la introduïm al forn, perquè es daurin els ingredients durant 10 o 15 minuts.
- Quan estiguin llestos, triturem aquests ingredients amb una batedora de got o una batedora de mà, al costat d'un grapat d'ametlles i una mica de pa. També hi podem afegir bitxo, si és del gust dels comensals.
- Ja ho tenim! Servim al plat el conill amb les verduretes i la salsa romesco.
Arròs al vapor amb pollastre al curri
La vaporera d'Ufesa té un accessori per cuinar l'arròs al vapor. El farem servir en aquesta recepta per fer un deliciós arròs amb pollastre al curri.
Ingredients:
- Arròs
- 1 pit de pollastre
- 1/2 ceba
- 1 poma
- 1 pastanaga
- Sal
- Pebre
- Suc de mitja llimona
- Llet o nata per cuinar
- Curri al gust
Preparació:
-
Posem l'arròs al recipient indicat de la vaporera i seleccionem el botó d'arròs. Ens oblidem fins que s'acabi el temps!
-
Mentrestant, tallem el pollastre a dauets i ho assaonem amb sal i pebre. Després, ho deixem macerar en suc de llimona.
-
A continuació, tallem la ceba, la poma i la pastanaga a rodanxes no gaire gruixudes.
-
En una paella, posem la ceba i, quan estigui daurada, hi afegim la pastanaga i, després, la poma. Remenem fins que estigui fet.
-
Després, triturem aquests ingredients al got de la batedora i afegim llet o nata a ull. Si queda molt espès, hi afegim la llet o nata fins a aconseguir la textura desitjada.
-
Daurem els daus de pollastre en una paella i afegim la salsa. Després, remenem mentre afegim el curri al gust.
-
Baixem el foc i deixem que faci xup-xup uns minuts.
Amb quina de les tres comences? Descobreix tot el que pots aconseguir amb les nostres vaporeres i fes un gir saludable als teus plats diaris. És el moment de gaudir de tot el sabor mentre cuides el teu benestar!